DESPRE CANCER

Cancerul este o boală tacută

   Cu părere de rău stadiile încipiente ale acestei boli pot fi complet asimptomatice. Drept cauze a avansării proceselor maligne, în afară de debutul lent, pot servi şi adresarea tardivă, examinarea incompletă, erori în diagnostic. Totuşi, o pierdere importantă în greutate într-o perioadă mai mult sau mai puţin scurtă, o lipsa de pofta de mâncare, un dezgust nemotivat faţă de carne, o stare de oboseală intensă în orice perioadă a zilei, diareea sau constipaţia rebelă la tratament, sânge în sputa, în eliminările vaginale, în urină - toate se pot asocia cu existenţa unui cancer. În unele cazuri cancerul în stadiul încipient este posibil de diagnosticat ocazional, la un examen medical de rutină sau cu altă ocazie. Decurgerea ascunsă a bolii face adesea ca cancerul sa fie diagnosticat în stadii tardive, ceea ce determină posibilităţi restrânse de tratament şi un pronostic rezervat.
   Peste 11 milioane de oameni sunt diagnosticaţi în fiecare an cu diverse boli canceroase. Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că cancerul cauzează peste 7 milioane de decese în fiecare an, adica 12,5% din numărul total de decese pe plan mondial. Potrivit datelor Institutului Oncologic din Republica Moldova, în structura generală a mortalităţii pentru anul 2007 tumorile maligne ocupa locul II (doi), după afecţiunile cardiovasculare.Pe locul întai se situează cancerul pulmonar (11%), urmat de cancerul de piele (10,8%) şi cancerul glandei mamare (10%) cazuri.
   Acest bilanţ tragic persista în ciuda faptului ca o pondere înaltă din totalul cazurilor de cancer ar putea fi prevenite prin aplicarea cunoştinţelor medicale. Măsurile cele mai eficiente în profilaxia cancerului sunt renunţarea la fumat, asigurarea unei alimentaţii sănătoase, practicarea sportului şi evitarea expunerii la factorii cancerigeni. Se pune accent pe următorii agenti cancerigeni chimici (nitraţi, nitriţi, gudron, coloranţi), fizici (radiaţie, arsuri, traume cronice), biologici (paraziţi şi helminţi, virusi, hormoni), precum şi agenţi psiho-sociali (stresul cronic). Un rol important il joacă şi factorii alimentari (excesul de grăsimi şi proteine animale, carnea roşie, alcoolul, aportul caloric excesiv, alimentele condimentate, conservanţi etc.).
   Fumatul este cauza de deces care poate fi cel mai uşor prevenită. Fumatul afecteaza aproape orice organ din corpul uman şi este în legatură cu cel putin 10 tipuri de cancer care reprezintă aproximativ 30% dintre decesele prin cancer. Lucrul cel mai neplacut este faptul ca fac cancer pulmonar nu numai fumatorii activi, ci şi cei pasivi, atunci cand ei se află în acelaşi spaţiu (la serviciu sau acasă) şi inhalează fumul de ţigarete.

Tipurile de cancer şi factorii specifici:

Cancerul de plămâni, bronşic, laringe esofag, pancreas, rinichi sunt în relaţii strânse cu fumatul.

Cancerul de piele: expunerea excesivă şi neprotejată la razele solare.

Cancerul de sân: riscul genetic (antecedente de cancer de sân la mama, sora, bunica), modificările hormonale de-a lungul vieţii (menstruaţia până la 12 ani, nici o sarcina până la 30 ani, lipsa lactaţiei, menopauza), obezitatea, activitatea fizică redusă.

Cancerul de prostată: vârsta avansată, dieta bogata în grăsimi şi în carne roşie, antecedentele familiale de cancer de prostată (la tata, frate), folosirea de suplimente cu calciu în cantităţi mari.

Cancer colorectal: fumatul îndelungat, dieta bogată în carne roşie, abuzul de alcool, antecedente familiale de cancer colorectal (cel putin la 3 membri ai unei familii), obezitatea, activitatea fizică redusă.

Cancerul endometrial: infecţia cu virusul papiloma, infecţiile cronice cu Chlamydia, administrarea îndelungată a contraceptivelor orale, sarcini multiple, un istoric de cancer de col în familie, obezitatea.

E important să nu ignoram procesele cronice din organism, sa se trateze cât mai complet posibil stările precanceroase ce ar putea trece în cancer. Să nu ignorăm apariţia petelor, fisurilor, ulceraţiilor.

Tratamentul cancerului:
1. Chirurgical – îndepărtând în mod chirurgical tumoarea. Uneori se intervine chirurgical doar cu scop de ameliorare a stării terminale.
2. Radioterapia – foloseşte doze mari de radiaţie doar pentru celulele canceroase şi mult mai limitate pentru ţesuturile normale din jur. Deseori se foloseşte în combinaţie cu celelalte metode de tratament.
3. Chimioterapia - foloseşte medicamente care pot distruge celulele canceroase prin împiedicarea creşterii şi reproducerii lor. Sunt adesea greu suportate de pacienţi.
4. Imunoterapia – are rol de a fortifica, repara sistemul imun a organismului pentru a lupta impotriva celulelor canceroase. Cancerul poate fi prevenit prin control medical periodic, prin abordarea unui mod de viaţa sănătos cu reducerea factorilor de risc. 

Irina Popov, medic de familie
IMSP Clinica Universitară de AMP

 
 
ADRESA NOASTRĂ
31 August 1989, nr.137 A
 
 
 
PROGRAM DE LUCRU
LUNI - VINERI: 08.00 - 19.00
SÎMBĂTĂ:08.00 - 14.00
 
 
 
PROGRAMARE
Pentru programarea la medic sau solicitarea vizitei medicului de familie apelati
tel 02220-56-23

tel 02220-56-02

În cazul în care nu puteți să vă prezentați la vizita programată, vă rugăm să ne anunțați pentru anularea sau reprogramarea vizitei.Ministerul Sănătății al
Republicii Moldova
Universitatea de Stat de Medicimă
și Farmacie "Nicolae Testemițanu"
din Republica Moldova
Compania Națională de
Asigurări în medicină
 
© 2011 IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF "Nicolae Testemițanu" Logo & Website design RT Design Studio Development Artsintez Media