ZIUA MONDIALĂ A INIMII

 

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization şi care doreşte să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui mod de viaţă sănătos. Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populaţia din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, şi anume: bolile cardiovasculare.

Boala cardiovasculară este situată pe locul I ca și cauză de mortalitate în Europa, atât la femei, cât și la bărbați. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în cele 53 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății — Regiunea Europeană și peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

în Republica Moldova cel mai mult moldovenii suferă de bolile cardiovasculare. Rata mortalităţii din cauza maladiilor cardiovasculare depăşeşte 56% și este de 2,3 ori mai mare decât media pe ţările europene.

 În 2016, Ziua Mondiala a Inimii are ca temă: Dă putere vieții tale!

Specialiştii afirmă că stilul de viaţă poate influenţa starea de sănătate a inimii şi a aparatului cardiocirculator, în sens pozitiv sau negativ. Cei mai importanţi factori de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: nivelul ridicat de cholesterol şi trigliceride din sânge; hipertensiunea arterială; obezitatea, mai ales tip abdominală; fumatul; lipsa de mişcare; stilul de viaţă sedentar. Sedentarismul este al patrulea factor de risc al mortalităţii globale, 6% din decese fiind cauzate de lipsa activităţii fizice.

Statisticile arată că mişcarea, fie ea de intensitate moderată, dacă este practicată cu regularitate, are efecte benefice pe termen lung asupra sănătăţii. Astfel de activităţi sunt: mersul pe bicicletă, grădinăritul, plimbările în aer liber, urcatul scărilor, aspiratul în casa etc..

În Ziua Mondială a Inimii noi ne dorim ca toată lumea să înțeleagă ce poate face fiecare persoană pentru ași proteja inima, pentru a avea o viața mai îndelungată.

 Inima ta este fundamental sănătății tale, și este atât de ușor să porți toată grija pe care o merită.

 
 
НАШ АДРЕС
ул. 31 Августа 1989, № 137 A
 
 
 
ВРЕМЯ РАБОТЫ

Понедельник - Пятница:8.00 - 18.00

Суббота:8.00 - 12.00
 
 
 
Записаться
Чтобы запланировать посещение специалисту или семейному врачу звонить
tel 02220-56-23
tel 02220-56-02
Ministerul Sănătății al
Republicii Moldova
Universitatea de Stat de Medicimă
și Farmacie "Nicolae Testemițanu"
din Republica Moldova
Compania Națională de
Asigurări în medicină
 
© 2011 IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF "Nicolae Testemițanu" Logo & Website design RT Design Studio Development Artsintez Media