ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI ZAHARAT

Începând cu anul 1991, pe data de 14 noiembrie, în lume este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. În acest an genericul Zilei Diabetului este:”Viața sănătoasă și diabetul”. Scopul desfăşurării acestei zile este de a atrage atenţia asupra importanţei informării şi educării populaţiei privind prevenirea Diabetului şi îngrijirea acestei maladii.

Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică cauzată de un deficit relativ sau absolut de insulină, un hormon anabolic care determină incapacitatea organismului de a utiliza glucidele ca sursă de energie. Factorii de risc ai diabetului zaharat sunt: ereditatea, modul sedentar de viaţă, hipertensiunea arterială, obezitatea, bolile cardiovasculare în antecedente.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, către anul 2025, numărul diabeticilor în lume va constitui 380 milioane. În anul 2025 prevalența diabetului zaharat va atinge 10% și chiar 20% în anumite grupe de populație cu factori de risc. Combaterea diabetului zaharat reprezintă pentru Republica Moldova o problemă strigentă atât medicală, cât și socio-economică, prin creșterea numărului de bolnavi cu diabet zaharat, modificarea structurii morbidității, afectarea tinerilor și a copiilor cu pierderea capacității de muncă, invalidizare și mortalitate prematură.

În prezent, în R.Moldova se înregistrează peste 60 mii de bolnavi cu diabet zaharat manifest. În același timp, numărul persoanelor cu diabet ”latent” este de 2-3 ori mai mare.În structura pacienților cu diabet zaharat 20% sînt copii și adolescenți cu diabet tip 1, iar 80% - persoane cu vârsta peste 40 ani cu diabet tip 2. Prezența diabetului zaharat sporește mortalitatea de 2-5 ori în rândul persoanelor peste 50 ani și de 3-6 ori a persoanelor cu vârsta de până la 40 de ani.

Boala are un impact enorm asupra sănătății populaţiei datorită complicaţiilor cronice asupra mai multor organe pe care le poate genera. Unele studii arată, că în momentul diagnosticării diabetului zaharat (primei adresări), complicaţiile bolii sunt deja prezente în 50% din cazuri. Complicaţiile cronice odată apărute scad calitatea vieţii și capacitatea de munca, sporesc numărul zilelor de incapacitate de muncă, a consulturilor medicale şi a cheltuielilor pentru tratament. Reducerea consecinţelor grave ale diabetului zaharat este posibilă prin: depistarea activă a persoanelor cu diabet zaharat în grupurile populaţionale cu risc crescut, aplicarea tratamentului precoce conform protocoalelor terapeutice bazate pe evidenţe internaţionale, desfășurarea măsurilor de prevenție a complicaţiilor.

Pentru prevenirea diabetului zaharat, populația trebuie să țină cont de câteva sfaturi: respectarea unui regim alimentar corect, consumul de fructe și legume și reducerea aportului de zahăr și grăsimi, autocontrolul la glucoza în sânge, practicarea exercițiilor fizice, renunțarea la fumat și la consumul de alcool și combaterea stresului.

 

 

 

 
 
ADRESA NOASTRĂ
31 August 1989, nr.137 A
 
 
 
PROGRAM DE LUCRU
LUNI - VINERI: 08.00 - 19.00
SÎMBĂTĂ:08.00 - 14.00
 
 
 
PROGRAMARE
Pentru programarea la medic sau solicitarea vizitei medicului de familie apelati
tel 02220-56-23

tel 02220-56-02

În cazul în care nu puteți să vă prezentați la vizita programată, vă rugăm să ne anunțați pentru anularea sau reprogramarea vizitei.Ministerul Sănătății al
Republicii Moldova
Universitatea de Stat de Medicimă
și Farmacie "Nicolae Testemițanu"
din Republica Moldova
Compania Națională de
Asigurări în medicină
 
© 2011 IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF "Nicolae Testemițanu" Logo & Website design RT Design Studio Development Artsintez Media